In de Facebook-groep ‘Scouts en Gidsen Vlaanderen’, vraagt een scoutsleidster om hulp: ‘Wij zijn één dag op kamp en heel ons terrein is onder water gelopen. We zoeken ASAP een droge kampplaats’, klinkt het.

Ook andere leiders van Scouts en Gidsen Vlaanderen zitten met de handen in het haar. Bij de scouts gaan de ouderen op tentenkamp zonder gebouw. ‘De afgelopen 24 uur hebben drie groepen hun terrein moeten verlaten’, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het gaat om tachtig gidsen uit Antwerpen en een groep uit Oostduinkerke, die beiden kampeerden in Jalhaye. Een derde groep is afkomstig uit Sint-Amandsberg bij Gent. Die verbleef in Hotton en wordt momenteel opgevangen in de plaatselijke school. ‘De leiding moet nu evalueren of ze ter plaatse blijven of niet.’

Honderden scoutskampen

'Verder blijft het bij ongemakken', zegt Van Reusel nog. 'Wij raden onze leden aan aangepaste activiteiten te voorzien en te schuilen, te zorgen voor droge kledij, zeker voor de jongsten, en voldoende warm te eten en te drinken.' Volgens Van Reusel zijn momenteel enkele honderden scoutskampen aan de gang. Van Reusel roept ook de groepen die nog meoten vertrekken op de kampeigenaar te bellen.  Die kan nakijken of het terrein toegankelijk is. Zo niet, kan het kamp mogelijk nog elders doorgaan.

Bij de Chiro moest één groep een dag later vertrekken omwille van het slechte weer, maar van evacuaties is er nog geen sprake. 'We blijven de situatie opvolgen', zegt Leen Van Vaerenbergh. 'Onze bivakpreventie is 24 uur op 24 bereikbaar'.

Ook in Han-sur-Lesse en Eprave (Rochefort) werden in de nacht van woensdag op donderdag twee jeugdkampen preventief ontruimd. In Rochefort ging het om een 300-tal jongeren, van wie zestig uit Knokke. Driehonderd andere kinderen tussen 9 en 12 die in Han-sur-Lesse verbleven, werden eveneens geëvacueerd omdat ze zich te dicht bij de rivier bevonden. 

Walibi

De attractieparken Walibi en Plopsa Coo zijn donderdag weer open. Woensdagmiddag hadden ze de deuren moeten sluiten door de onophoudelijke regen en wind.

Regenval

Dinsdag en woensdag viel er in ons land al evenveel neerslag als er normaal in een volledige maand valt. En dat heeft ook gevolgen voor de rivieren. Zo waren er woensdag al een aantal rivieren in de waakfase. Onder andere de Gete en de Demer traden buiten hun oevers.

Donderdagnamiddag worden er zware onweders voorspeld gepaard met hevige regenval. ‘We weten nog niet hoe intens die onweders zullen zijn’, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. ‘Het is mogelijk dat er lokaal wateroverlast zal zijn omdat riolen het water niet meer kunnen houden. We houden in elk geval de situatie zeer nauwgezet in het oog.’